Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârşit vineri, 06 mai 2016, slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Ghighiu, cu prilejul sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Alături de Preafericirea Sa s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu - Patriarhul Daniel

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu – Patriarhul Daniel

În cuvântul Său, Patriarhul României le-a vorbit credincioşilor despre semnificaţiile sărbătorii de azi.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat faptul că Izvorul Tămădurii este o sărbătoare deosebită pentru că în ea ni se arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos Care în cântările acestei sărbători este numit Izvorul vieţii. De asemenea, Maica Domnului este numită Izvor al tămăduirilor. Deci, este deodată o sărbătoare a Mântuitorului Iisus Hristos cel răstignit şi înviat din morţi, dar şi o sărbătoare a Maicii Domnului care este numită Izvorul purtător de viaţă sau Izvorul Tămăduirilor.

Patriarhul Daniel: Hristos este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Iisus, devine și ea izvor purtător de viață

Patriarhul Daniel: Hristos este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Iisus, devine și ea izvor purtător de viață

„Această sărbătoare are o multiplicare nu doar la locul de unde se trage numele sărbătorii, «Izvorul Tămăduirii», de lângă Constantinopol, acum în Constantinopol, ci pentru că Mântuitorul Iisus Hristos înviat din morţi este dătător de viaţă, de sănătate, de tămăduiri. În icoana Izvorului Tămăduirii vedem pe Hristos stând ca un copil în dreptul pieptului Maicii Domnului care se roagă. Maica Domnului cu mâinile în rugăciune reprezintă Biserica, iar Hristos este viaţa Bisericii. El este izvorul vieţii, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos, devine şi ea izvor purtător de viaţă. Această semnificaţie este deosebit de profundă pentru evlavia poporului dacă ne gândim că toate duminicile care urmează după Sărbătoarea Sfintelor Paşti sunt duminici ale tămăduirilor”, a spus Preafericirea Sa.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii la Mănăstirea Ghighiu

Atât Maica Domnului cât şi Mântuitorul Hristos lucrează prin Biserică, a mai arătat Patriarhul României.

„Maica Domnului este icoana vie a Bisericii în rugăciune, iar Hristos este pururi prezent în Biserica Sa. Puterea vindecătoare a lui Hristos a fost dată ucenicilor Săi. În mod deosebit, El le-a dat după Înviere puterea de a vindeca pe om de păcat care este cea mai mare boală. Păcatul este o boală a sufletului, după cum spune Sinodul al VI-lea Ecumenic”.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a hirotesit protosinghel pe Părintele Ieromonah Vartolomeu Burlă, preot slujitor la Mănăstirea Ghighiu. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a hirotesit stavroforă pe Monahia Epiharia Lungu, stareța Mănăstirii Ghighiu.

În continuarea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au oficiat slujba Sfințirii cea mică a apei.

sursa: http://basilica.ro

 

Powered by WordPress All Content Copyright © Parohia Parcul Calarasi Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Cuv. Parascheva (Vergului) – Bucuresti
Theme created with SpiderWeb Press™.